Farewell Yellow Brick Road Tour, Elton John, Sportpaleis Antwerpen 27/05/2023

Reports

About: 
Farewell Yellow Brick Road Tour, Elton John, Sportpaleis Antwerpen 27/05/2023
Artist: 
Elton John
Date: 
27/05/2023
Venue: 
Sportpaleis
Place: 
Antwerpen
Your Reporter on the Spot: 
Luc Nuyts

Elton John @ Sportpaleis, Antwerpen   27/05/23

 

Een wereldwijde afscheidstoer dat was het plan van Elton John in 2018, al snel kwam covid opdoemen en werden de optredens tijdelijk uitgesteld. Het optreden in het Sportpaleis in Antwerpen stond oorspronkelijk gepland in 2020 en uiteindelijk twee jaar na datum staat de Britse rocklegende voor twee concerten op het podium in het Sportpaleis Antwerpen.

De nu 76 jarige Sir Elton Hercules John werd geboren als Reginald Kenneth Dwight en is de op drie na best verkopende artiest aller tijden. Na meer dan 52 jaar te hebben opgetreden is het tijd voor de familie verklaart Elton John, het zal geen afscheidstournee zijn die blijft voortduren zoals het tegenwoordig door vele artiesten afgedaan wordt.

Een afgelaten vol Sportpaleis waar toch wel wat toeschouwers te laat toe kwamen door het uitzonderlijke vroege uur van het optreden, 19.30u zonder voorprogramma. En stipt op tijd kwamen Elton John en zijn band het podium op voor zijn 308ste optreden van zijn “Farewell, Goodbeye Yellow Brick Road” tour . Met het stevig aanslaan op zijn piano van de beginnende akkoorden van “Benny And The Jets” was het twee uur durende optreden vertrokken. De setlist bestaat uit heel wat hits natuurlijk maar ook albumtracks komen aan de beurt. Het stemtimbre van Elton John is met het ouder worden wel wat veranderd maar zijn zang is nog steeds toonvast, hij haalt de hoogste noten wel niet meer maar dat wordt opgevangen door de achtergrondzang van zijn voortreffelijke band. Die band bestaat trouwens uit drie slagwerkers waarvan twee drummers en de bekende percussionist Ray Cooper, op bas Gregg Bissonnette, keyboards John Mahon en bandleider gitarist Davey Johnstone, een stevig muzikaal geheel. “Border Song” van zijn album “Elton John” uit 1970 wordt opgedragen aan Aretha Franklin, zij coverde dit nummer met succes waardoor de muziek van Elton John internationale bekendheid kreeg. Uitgedost in een glittervest en dito bril eindigt hij elk nummer door op te staan, een beetje stijf na een heupoperatie, om zijn fans te erkennen, de zittende fans geven hem telkens een staande ovatie.

De meeste nummers worden begeleid door videobeelden zo wordt tijdens “I Guess That’s Why They Call It The Blues” beelden getoond van koppels die uitgekeken zijn op mekaar, “Candle In The Wind” speelt hij solo op piano met beelden van Marilyn Monroe op de achtergrond. De 12 snarige slide gitaar van Davey Johnstone geeft “Tiny Dancer” een knappe meerwaarde en ook in het nummer “Have Mercy On The Criminal” mag hij zich etaleren als prima gitaarsolist. Een erg lange versie van “Rocket Man” heeft Elton John in petto met vooral de lange muzikale outro die nogmaals de waarde van deze band bewijst.

Bij de nostalgische boogie van “Crocodile Rock” zingt het publiek enthousiast mee waarna met nummers als “I’m Still Standing”, “The Bitch Is Back” en afsluiter “Saturday Night’s Allright For Fighting” het publiek helemaal uit de bol gaat.

De hit “Cold Heart” uit 2019 wordt als eerste bisnummer gespeeld, een karaokeduet van Elton John met een virtuele Dua Lipa, waarbij het publiek het gedeelte van Dua Lipa graag meezingt. Tijdens “Your Song” maakt hij nog eens een ritje op het podium met zijn gemotoriseerde piano waarna “Goodbeye Yellow Brick Road” als laatste nummer wordt gespeeld. Een uitbundig dankbaar publiek ziet vervolgens Elton John verdwijnen met een traplift naar de sterren. En wandelt hij op het doek verder weg over zijn “Yellow Brick Road”.

Zeg nooit ‘nooit’ maar als we Elton John mogen geloven zal dit dus de laatste maal zijn dat de excentrieke Brit in België heeft opgetreden, hij deed dit dan wel met verve en een stevige, uitmuntende show!

De “Farewell Yellow Brick Road” tour eindigt op 8 juli 2023 in Stockholm.

Luc Nuyts

Met dank aan Greenhouse Talent